Шах и мат! Тук пешка, там пат!

При огромен интерес премина първият ден от уникалната Лятна академия по шахмат, организирана от Европейската шампионка и международна майсторка по шахмат за жени Цвета Галунова.

Академията е безплатна за всички посетители на Комплекс „Камчия“.

Нейн ментор и организатор бе европейската шампионка и международна майсторка по шахмат за жени Цвета Галунова.

Шахматът е най-древната игра и най-интелектуалният спорт. Симбиозата между спорт, култура, наука и изкуство отличава шахмата и го прави уникален.

Като спорт шахматът ни учи на дисциплина, концентрация, упоритост и издържливост. Културата намираме в същността и замисъла на шахмата. Древната игра е любима на аристокрацията, тя се е играла първо от царете и цариците, а след това се е пренесла и сред останалите слоеве на обществото. Всъщност шахматът до голяма степен изобразява живота и ролите в обществото в древните времена. Всяка една шахматна фигура има свой аналог в царството: цар, царица, офицер, топ, кон, пешка. Последните са войниците. Науката е във всички книги, които четем за шах. Основните видове ендшпили или заучените ходове в дебюта са плод на дългогодишни разработки от хиляди шахматисти преди нас. Всеки шахматист е творец. Ето тук е мястото на изкуството. Милионите милярди позиции, които дават още милиони милиарди възможности са уникални всяка по рода си. Няма две еднакви партии, няма две еднакви ситуации. По време на всяка една партия шах всеки от нас е художник на своята собствена позиция. Вие виждали ли сте две напълно еднакви картини?! Ние не сме. Няма да видите и две напълно еднакви позиции!

Шахматът е безкрайна игра, водеща към най-дълбоките си дебри и никога не се вижда края. Няма да чуете шахматист, колкото и силен и успешен да е той, който да ви каже, че знае всичко за шаха. Всъщност, подобно на живота, колкото повече научаваме за него, толкова повече разбираме колко много има още да учим. Но именно в това „пътуване” е удоволствието от играта.

Международната майсторка за жени Цвета Галунова е психолог по образование и професионален треньор по шах от 2013 г.  В състезателната си кариера е шампионка на България във всички възрастови групи и дълги години е сред най-добрите шахматистки и на световната сцена при момичетата в своята възрастова група. През 2006 г. завоюва бронзов медал в световното училищно първенство за момичета до 13 г. През 2015 г. става шампионка на България за жени по ускорен шахмат, а през 2016 г. – по блиц. Един от най-значимите ѝ успехи обаче остава европейската титла по бърз шах за момичета до 10 годинии през 2004 г. От 2016 г. насам носи титлата WIM (международен майстор за жени). Цвета продължава да се изгражда като играч, участвайки в много международни големи шахматни фестивали.

В последните 7 години е работила със стотици деца. Богатият ѝ опит ѝ дава огромно разбиране за детската психика, силни страни и слабости. Съчетава знанията си по психология и педагогика с треньорски умения и се чувства по-вдъхновена от всякога да открива и развива нови шахматни таланти.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     © 2019 SOK KAMCHIA

Follow us: