През изминалия уикенд в Спортния комплекс «Камчия»: се проведе тренировъчна подготовка по иайдо, под ръководството на треньора от международна класа за водещи спортисти от региона. Преподавателят – сенсей Рене ван Амерсфорт пристигна от Нидерландия специално за провеждането на тренировките.

В рамките на Японската Федерация по Кендо (Zen Nohon Kendo Renmei) се практикуват три вида японска фехтовка: кендо, иайдо и джодо. Въпреки че по статут това е обществена организация, нейните стандарти са държавни. Това се отнася и за системата за оценка на нивото на уменията на спортистите. Майсторската степен се нарича „дан“, като най-високият дан е 8-мият. За всички тези степени е необходимо да се демонстрира владеене на техниката на определено ниво.

Трябва да се отбележи, че ако спортистът тренира редовно има голяма вероятност да премине успешно изпитите (това ще му отнеме 5 години тренировки, а понякога и повече) за Младши дан (от 1-ви до 3-ти). За да се премине четвъртият, а по-късно и петият изпит, е необходимо да се положат огромни усилия и дори в този случай успехът не е гарантиран. За 6-ти дан е необходимо не само голямо старание, но и специални способности, а за да преминете 7-ми дан, трябва да имате и немалко талант.

При 8-ми дан е по-сложно: тук също се нуждаете от огромен талант, усърдие и късмет. Процентът на успеваемост при този изпит обикновено е не повече от 5%. На практика никога не е имало майстори извън Япония, които да могат да покажат такова ниво. Нещо повече, смяташе се, че това е практически невъзможно. Въпреки това, през пролетта на 2016 г. Рене ван Амерсфорт успешно издържа изпита за 8-ми дан джодо. Той става първият европеец, достигнал това ниво на майсторство.

Това е сравнимо със спечелването на Нобелова награда, абсолютен световен рекорд и други постижения от този клас. „Първият в света“. Така той се превърна в пример и еталон за много хора.

В рамките на тренировъчната подготовка инструкторът и спортистите посетиха и Музея на спорта в Камчия, където сенсей Рене ван Амерсфорт (8-ми дан джодо, 7-ми дан иайдо, 4-ти дан кендо) написа пожелание в книгата за гости.

Не за първи път Камчия е домакин на мероприятията на варненския клуб „Кай сей кан“, чиито членове са основата на националния отбор. Години на упорити тренировки, обмислена работа и внимание към детайлите – това им позволява да успеят, а базата на Камчия предоставя уникални възможности за тренировки, подготовка и семинари на най-високо ниво. Ръководството на комплекса подкрепя спортистите от Варна, региона и цялата страна, като им предоставя най-добрите условия. Нека пожелаем на нашите спортисти успех!

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     © 2019 SOK KAMCHIA

Follow us: