Легендарният баскетболист и треньор Атанас Голомеев дари свой екип на Музея на спорта в „Камчия“. Експонатът бе приет лично от Изпълнителния директор на Комплекса Лазар Стоянов.

„Изключително приятно е човек да види нещо, което няма къде да види по света, и това да е част от България! Благодаря от сърце на чудесния колектив на Комплекса, за развитието на спорта. С тези хора оставам оптимист за бъдещето на българския спорт!“, написа легендарният баскетболист в Книгата на Музея.Голомеев е български баскетболист и треньор. Смятан за един от най-добрите европейски баскетболисти, Голомеев е включен в списъка „50 най-велики играчи на ФИБА“ през 1991 г. и в Залата на славата на ФИБА през 2019 г.

Първият голям турнир, на който участва с националния обор, е Евробаскет в Неапол през 1969 г., където България се класира на 7-о място. Следват две шести места на Евробаскет през 1971 и 1973 г. През 1973 г. става най-добър реализатор на първенството, обявен за най-добър център и в идеалната петица. Избран в десетката на най-добрите спортисти на България. През 1975 г. и 1977 г. отново печели приза „Най-добър реализатор“ на европейското първенство и избран е в идеалната петорка на континента.

Има трето място с националния отбор на турнира за световната купа в Богота, Колумбия през 1974 г.

CategoryUncategorized
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     © 2019 SOK KAMCHIA

Follow us: